3 metode eficiente de curatare a cutitelor de bucatarie

Cutite de bucatarie

Cutitele de bucatarie sunt armele oricarei gospodine care isi pune “armura” (sortul) si isi incearca talentele si aptitudinile in materie de gatit. Ca oricare samurai, o gospodina trebuie sa isi tina cutitele in siguranta si in special curate, astfel incat sa curete, toace si sa taie eficient si sigur alimentele.

Ce se intampla cand cutitele de bucatarie au pete de murdarie greu de indepartat? Sunt cateva trucuri care te pot ajuta sa indepartezi rapid si eficient fiecare pata sau urma de grasime si care te ajuta sa tii sub control bacteriile care se pot gasi pe un cutit.

Stiai ca un cutit, in special cel pentru carne, daca nu il speli imediat, poate depozita bacterii si microbi atat pe maner, cat si pe tais. In cazul in care cutitul are zimti fini, resturile de carne se pot prinde de tais si pot ramane in zona aceea, adunand o serie de bacterii deloc benefice pentru sanatatea ta.

Metode de curatare a cutitelor de bucatarie

Este foarte probabil ca prima varianta la care recurgeti sa fie detergentul de vase si apa cald. O metoda destul de corecta, din mai multe puncte de vedere. Cu toate acestea, sunt foarte multe pete care nu pot fi indepartate doar cu detergentul de vase si cu un burete.

Spre exemplu, petele de rugina de pe un cutit pot fi indepartate cu ajutorul otetului. Se lasa la inmuiat, timp de cateva minute, intr-o solutie compusa din apa si otet. (o cana de otet cu o cana de apa).

Pentru petele de grasime, poti folosi ulei esential de lamaie. Pune cateva picaturi de ulei esential de grasime pe burete si sterge usor manerul si taisul. Se vor curata instant si vor fi stralucitoare.

Sfaturi de pastrare, curatare si ascutire a cutitelor

  • Cutitele se depoziteaza, pentru a evita ruginirea, in suporturi speciale fabricate din lemn sau atarnate de suporturi magnetice de perete, intr-un etui din material textil;
  • Nu depozita niciodata cutitile in sertare sau rafturiș
  • Pastrati manerele cutitelor mereu curate, fara pete de grasime care se pot intari si pot distruge materialul;
  • Spala cutitele cu apa calda si detergent (apa fierbinte omoara bacteriile);
  • Cutitele nu trebuie lasate la inmuiat, intrucat pot rugini si pot exista accidente;
  • Nu pune niciodata cutitele in masina de spalat vase;
  • Sterge cutitle dupa cu un prosop din bumac, dupa fiecare spalare. Apa lasa urme pe inox;
  • Foloseste intotdeauana un fund din lemn, bamboo sau dintr-un plastic special. Sticla, granitul, marmura, portelanul si alte materiale ar putea deteriora taisul;
  • Foloseste cutitele indicate pentru fiecare tip de aliment. Cutitele de paine s-ar putea deteriora, incercand sa tai carnea de porc;
  • Evita sa folosesti burete de sarma. Va lasa urme si zgarieturi pe argintarie.

Cutitele sunt printre cele mai importante instrumente dintr-o bucatarie. Cumparand cutite de cea mai buna calitate reprezinta o investitie. Mentinandu-le mereu curate te ajuta sa ai o investitie pe un termen cat mai lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *